čtvrtek 30. června 2011

Návod - Implementujeme Google Analytics do služby Blogger

Před nedávnem jsem pátral po tom, jakým způsobem sledovat podrobněji návštěvnost mého blogu. Zřídit blog u služby blogger je jednoduché. Stačí jít krok za krokem a během jednoho večera můžete začít blogovat. Služba blogger nabízí také statistiky návštěvnosti, které jsou ale velmi stručné a většině lidem to nemůže stačit. Jsem jeden z nich, a proto jsem začal zjišťovat, jak implementovat sledovací kód do mých stránek. Po chvilce jsem na to přišel. Nebudu se chlubit cizím peřím, velmi mi pomohl blog Andy Wibbelse @andymatic, který to na svém blogu popisuje. Rozhodl jsem se také sepsat návod, i s obrázky pro českou komunitu, aby jste měli implementaci co nejjednodušší. Pokud používáte službu blogger a chcete sledovat detailněji návštěvnost vašich stránek, čtěte dále

1. Vytváření nového profilu v Google Analytics
Předpokládám, že účet na Googlu již vytvořený máte, pokud ještě ne, tak na http://www.google.com/analytics/ tak učiňte.

Ve svém účtu Google Analytics na stránce přehledu klikněte na "přidat profil webových stránek, jak vidíte na obrázku níže.












Po kliknutí se dostanete na obrazovku, kde vyplníte název domény vašeho blogu a časovou zónu.












Po dokončení přihlášení nové domény vám Google Analytics vygeneruje sledovací kód, který je třeba vložit do vašeho blogu.


Celý kód zkopírujte a dejte "Uložit a dokončit". Následně otevřete svůj blog, dejte "Design" a poté "upravit HTML"



Nyní se vám zobrazí váš blog v HTML. Než budete vkládat sledovací kód zaškrtněte check box "Rozbalit šablony pomůcek". Nyní už jen zbývá umístit sledovácí kód správně.

Je důležité, abyste sledovací kód vložili před </body> tag. Je tam obsažen jen jednou, takže ho snadno najdete pomocí CTRL + F. Na obrázku jsem vymezil část, mezi které se sledovací kód vkládá.


Takže výsledkem je:



Následně šablonu uložte a vraťte se zpět do Google Analytics, kde bude v přehledu zobrazena vaše doména, kterou jste přidali. U stavu bude obrázek s vykřičníkem, jelikož je třeba vložení sledovacího kódu do vašich stránek ověřit. V řádku, kde máte doménu dejte "upravit".



V nastavení profilu si nechte zkontrolovat stav.

Google Analytics bude následně ověřovat stav cca hodinu a poté se vykřičník změní na





A máte hotovo a můžete sledovat návštěvnost.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat